Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις (2)

Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Ο 28ος κανόνας της 4ης Οικουμενικής συνόδου (Χαλκηδόνα 451) αναγνωρίζει τις περιοχές τις Θράκης, Ασίας και Πόντου ότι βρίσκονται στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως καθώς και σε όποια «Βαρβαρική» Εκκλησία δημιουργηθεί.

Έτσι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει:

1. Πρεσβεία Τιμής

2. Πρώτο στην πρωτοκαθεδρία

3. Έχει δικαιοδοσία στις καινούργιες εκκλησίες που θα δημιουργηθούν

4. Μπορεί να δέχεται το έκκλητο από τα άλλα πατριαρχεία.

Η δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκτείνεται στις περιφέρειες με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, είτε είναι μητροπόλεις, είτε είναι επισκοπές.

Επίσης υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού πατριαρχείου περιλαμβάνονται και οι χώρες:

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (όπου και η θεολογική σχολή του Αγ. Ανδρέου), Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Βελγίου, Ν. Ζηλανδίας, Ελβετίας, Ιταλίας, Τορόντο, Μπουένος Άιρες, Παναμά (περιλαμβάνει χώρες τις κεντρικής Αμερικής), Χονγκ-Κόνγκ, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κορέας.

Επίσης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπάγονται απευθείας οι μητροπόλεις Δωδεκανήσου (Ρόδου, Κω, Σύμης, Λέρου και Καλύμνου, Κάσου και Καρπάθου.

Υπάγονται επίσης και η μοναστηριακή κοινότητα του Αγίου Όρους, η σταυροπηγιακή μονή Βλατάδων, σταυροπηγιακή μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύπτριας στη Χαλκιδική και η Εξαρχία της Πάτμου.

(Σταυροπηγιακή μονή à Πρόκειται για τις μονές που ίδρυαν αυτοκράτορες κατα την βυζαντινή περίοδο. Η μονή αυτή δεν υπάγεται στον μητροπολίτη της επαρχίας στην οποία ανήκει, αλλά απευθείας στη σύνοδο. π.χ. Η μονή Χρυσοπηγής είναι σταυροπηγιακή, ενώ αν ήταν κανονική θα υπαγόταν στον μητροπολίτη Αττικής).

Τέλος στο Οικουμενικό πατριαρχείο υπάγονται και οι Νέες Χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: